Jointly meeting global challenges Jaarverslag 2012

Een nieuw gebouw voor KWR 

Definitief ontwerp nieuwbouw afgerond

8 oktober 2012Organisatie

Najaar 2012 wordt het definitieve ontwerp van de nieuwbouw van KWR vastgesteld. Sleutelbegrippen zijn duurzaamheid, transparantie, samenwerken en dynamiek.

In het ontwerp van architect cepezed wordt het energieverbruik met zestig procent verminderd. Om dat te bereiken worden verschillende besparende maatregelen genomen:

Waterverbruik

Per werkdag gebruiken onderzoekers van KWR zo’n 100 m3 drinkwater. Het meeste water dient voor (technologische) proeven, wassen en spoelen van glaswerk, en productie van demiwater, gedemineraliseerd water. In het nieuwe gebouw wordt 25% water bespaard door:

 

Hierdoor vermindert de afvalwaterlozing op het riool met 60%.

Materiaal en ontwerp

Ook bij de materiaalkeuze staat duurzaamheid voorop. Het ontwerp van cepezed is gebaseerd op IFD-bouw – Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen – en bevat veel glas. Beide aspecten verhogen de duurzaamheid van het gebouw. Daarnaast zorgt het vele glas voor een lichte, uitnodigende werkomgeving, die samenwerken stimuleert. Vanaf alle werkplekken is de groene omgeving zichtbaar. Het centrale atrium met de getrapte vloer verbindt de zijbeuken en verdiepingen van het gebouw, en dient als ontmoetingsplek.

© 2017 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Contact
Zie ook
26 september 2012 Rust en comfort in een groene omgeving 10 mei 2012 Voorlopig ontwerp nieuwbouw klaar
Iets heel anders
26 juli 2012 Unieke wetenschappelijke samenwerking onthult harde feiten over Europees drugsgebruik