Jointly meeting global challenges Jaarverslag 2012

 

Duurzame oplossingen in stedelijk watermanagement

17 december 2012Onderzoek

Jan Vreeburg droeg, naast zijn werk bij KWR, elf jaar lang bij aan onderzoek naar drinkwaterdistributie in Delft. Hij stapt over naar Wageningen, waar hij als Associate Professor ‘Urban Environmental Technology and Management’ zijn werkterrein verbreedt van drinkwater naar afvalwater.

'Het Nieuwe Plassen': het scheiden van urine en fecaliën

‘Het Nieuwe Plassen’: het scheiden van urine en fecaliën

De onderzoeksgroep Environmental Technology, waar Vreeburg deel van uitmaakt, richt zich onder meer op nieuwe sanitatietechnieken: mogelijkheden om urine en fecaal afval direct in de toiletpot te scheiden, of om water te besparen. “Medicijnresten worden voornamelijk uitgescheiden via de urine. Het scheiden van urine kan de hoeveelheid medicijnen in het afvalwater terugdringen. En uit uitwerpselen kan onder andere fosfaat teruggewonnen worden,” zegt Vreeburg. Omdat de fosfaatvoorraad eindig is, is hergebruik van deze voedingsstof voor planten nodig voor de wereldvoedselvoorziening. Vreeburg weet precies waar zijn meerwaarde ligt: “Mijn Wageningse collega’s zijn heel goed in het bedenken van theoretische modellen, maar moesten erkennen dat het hen nog nooit gelukt was om ‘water uit elkaar te kletsen’. Daar heb je pijpen en pompen voor nodig. En dat fysieke, dat is mijn expertise.”

Duurzaam stedelijk management

Vreeburgs werk is van belang voor duurzame steden. “In steden waar weinig water voorhanden is, moet je slim omgaan met water. In Nederland is waterbesparing minder relevant, maar nutriëntenkringlopen sluiten en medicijnresten afvangen wel.” Een ander voorbeeld van duurzaam stedelijk management is het gezamenlijk afstemmen van onderhoud aan leidingen en kabels. “Dat bespaart de stad geld en de bewoners veel ongemak.”

© 2018 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Contact
Zie ook
06 november 2012 City Blueprint legt stad langs de lat 04 juni 2012 Kees van Leeuwen hoogleraar ‘Water Management and Urban Development’
Iets heel anders
Edwin Kardinaal en Goffe Elsinga 18 juni 2012 Kennisgroep Waterkwaliteit en Gezondheid