Jointly meeting global challenges Jaarverslag 2012

 

Geluidsgolven vertellen meer over de conditie van ondergrondse leidingen

4 juli 2012BTO

Voor het beheer van het waterleidingnet is kennis nodig over de conditie van de leidingen. KWR onderzoekt in opdracht van de waterbedrijven verschillende inspectietechnieken, waaronder een methode om de conditie met geluidsmetingen te bepalen.

Onderzoek naar de conditie van ondergrondse leidingen is kostbaar, zeker als de distributie ervoor moet worden onderbroken of wanneer de leiding moet worden opgegraven. Daarom onderzoekt KWR een methode van een Canadees bedrijf, waarbij geluidsgolven worden gebruikt om een indruk te krijgen van de conditie van de buizen. Deze Echologics-metingen kunnen worden gedaan bij afsluiters of brandkranen – waardoor het meestal niet nodig is een leiding op te graven – en geven een indruk van de conditie van leidingstukken van 25 tot 200 meter lengte.

Sensor voor het meten van geluidsgolven in een waterleidingbuis.

Sensor voor het meten van geluidsgolven in een waterleidingbuis.

Snel en goedkoop

De techniek wordt bij een aantal waterbedrijven in de praktijk getest en vergeleken met bestaande methoden. Echologics blijkt een nuttige aanvullende informatiebron over de conditie van leidingen, en is vooral geschikt om een snelle en relatief goedkope beoordeling te krijgen.

© 2018 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Contact
Zie ook
29 september 2012 Distributiedeskundigen delen kennis en ervaring 14 januari 2012 Leren door storingsgegevens te delen
Iets heel anders
19 december 2012 Ontwerp en inrichting technische ruimten vastgesteld