Jointly meeting global challenges Jaarverslag 2012

 

Unieke wetenschappelijke samenwerking onthult harde feiten over Europees drugsgebruik

26 juli 2012Onderzoek

Voor het eerst in de geschiedenis vergelijken wetenschappers gegevens over illegaal drugsgebruik in negentien Europese steden op basis van analyse van rioolwatermonsters. Amsterdam blijkt, samen met Antwerpen, koploper te zijn in cocaïnegebruik. Nederland (Amsterdam, Eindhoven en Utrecht) blijkt, wederom samen met België, ook het meeste MDMA (XTC) te gebruiken. De onderzoeksresultaten krijgen veel aandacht van nationale en internationale media.

Het Noorse Instituut voor Wateronderzoek (NIVA) en het Mario Negri Instituut in Milaan nemen het initiatief voor een gezamenlijke studie met onderzoeksinstituten uit elf Europese landen. In Nederland neemt KWR deel aan het onderzoek. Alle onderzoeksdeelnemers verzamelen in dezelfde week in maart 2011 onbehandelde rioolwatermonsters in negentien Europese steden uit elf landen. Deze monsters worden onderzocht op de aanwezigheid van resten in de urine van cocaïne, amfetamine, MDMA (XTC), methamfetamine en cannabis. De resultaten worden gepubliceerd in het peer-reviewed journal ‘Science of the Total Environment’.

Vergelijk zelf het drugsgebruik per stad door een drug te selecteren en steden aan- of uit te vinken.

Resultaten

Onderzoekers zetten het totale drugsgebruik door de inwoners van elke stad af tegen het aantal inwoners. Op deze manier kan een grote stad als Londen direct vergeleken worden met een kleinere stad als Oslo (zie infographic). Op basis van de onderzoeksresultaten kan berekend worden dat het totale cocaïnegebruik in Europa 355 kilo per dag is. Deze schatting komt overeen met tien tot vijftien procent van het wereldwijde gebruik van cocaïne (zoals vastgesteld door het United Nations Office on Drugs and Crime).

Inmiddels is de methode in beeld om de enquêtes, waarmee tot nu toe het drugsgebruik is gemonitord, aan te vullen (zie artikel “Rioolonderzoek geeft betrouwbare gegevens”).

© 2018 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Contact
Zie ook
SEWPROF 28 oktober 2012 Europese deskundigen opleiden in rioolwaterepidemiologie 29 juli 2012 Rioolwateronderzoek geeft betrouwbare gegevens
Iets heel anders
04 juli 2012 Geluidsgolven vertellen meer over de conditie van ondergrondse leidingen