Jointly meeting global challenges Jaarverslag 2012

 

Van Loosdrecht wint Lee Kuan Yew Water Prize 2012

2 juli 2012Onderzoek

Mark van Loosdrecht, hoogleraar aan TU Delft en principle researcher bij KWR, ontvangt tijdens de Singapore International Water Week de Lee Kuan Yew Water Prize 2012. Hij krijgt deze zeer prestigieuze prijs onder andere vanwege zijn onderzoek naar de verduurzaming van afvalwaterzuiveringtechnologie. ‘Ik wil blijven bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame toepassingen die de kwaliteit van ons kostbare water beschermen’, aldus Van Loosdrecht.

De Lee Kuan Yew Water Prize is een internationale erkenning voor excellente bijdragen aan het oplossen van universele waterproblemen. Van Loosdrecht krijgt de prijs vooral voor de ontwikkeling van een innovatief biologisch proces waarmee afvalwater op een relatief goedkope en duurzame wijze kan worden gezuiverd. Dit proces, Anammox genaamd, reduceert het energieverbruik, de hoeveelheid gebruikte chemicaliën en de CO2-uitstoot. De kern van het Anammox-proces wordt gevormd door een groep bacteriën die in staat is om ammonium zonder zuurstof en andere hulpmiddelen om te zetten in onschadelijk stikstofgas.

Doorbraak

Behalve voor Anammox wordt Van Loosdrecht met deze award ook geëerd voor de ontwikkeling van andere technologieën, zoals Sharon, BABE en Nereda. De kern van het Nedera-proces wordt, net zoals bij het Anammox-proces, gevormd door een groep micro-organismen. De Nereda-technologie wordt gezien als belangrijke nieuwe Nederlandse innovatie en staat aan de vooravond een van brede internationale doorbraak.

© 2018 KWR Watercycle Research Institute

Tags
Contact
Zie ook
IWA Award 19 september 2012 Global Honour Award voor Van Loosdrecht TKI 11 december 2012 Unieke proef voor fosfaatwinning op Schiphol
Iets heel anders
17 oktober 2012 “Een sneller, completer en beter beeld van bestaande kennis”